Café Guidon

Ook in tijden van corona zijn er ondernemers bezig met de opstart van hun zaak! 👊🏼

WIE WAT WANNEER
Jan De Vadder Café Guidon °Voorjaar 2021 — Aarschot“Goeie dranken, goeie muziek, een ongedwongen sfeer en straffe verhalen. Da’s de basis van een goei café.”


Café Guidon wil een warm nest bieden aan iedereen die houdt van een stevige pint, goeie muziek en een hele boel vriendelijk volk. Dit alles in een authentieke bruine kroeg. De eigenaar, Jan De Vadder, droomt al tien jaar van zo’n ‘volksstaminee’ voor jong en oud. Ondertussen heeft hij al heel wat jaren horeca-ervaring op de teller. Toch bleek het niet vanzelfsprekend om de sprong naar een eigen café te wagen. Dat is het eigenlijk nooit. Dankzij een stevige portie lef en durf, een goed buikgevoel en een duidelijk plan ging Jan de uitdaging aan.

Winkeleninaarschot.be ging al eens piepen tijdens de verbouwingen aan het pand op de Schaluinsevest. We zetten ons tussen de cementzakken, isolatieplaten en verfpotten voor een eerste ondernemende en openhartige babbel met Jan.

Een nieuw straf verhaal

Ik ging naar school in Aarschot. Het vorige café dat hier was, Kaffee De Living, was mijn vaste stek. De Living was als een instituut met een lange – meer dan 40 jaar – rijke geschiedenis in het Aarschotse horeca-landschap. Ik kijk met veel nostalgie terug op de mooie (toog)momenten die ik hier als puistige puber heb beleefd. Vriendschappen werden gevormd, schooltaken overgeschreven en op vrijdagavond kon het in de Schaluinevest al eens veel te vroeg donker worden… De Living was uniek. Mijn bedoeling is zeker niet om dat verhaal verder te zetten of over te nemen. Dat verhaal behoort toe aan de vorige eigenaar Julle.

Café Guidon is een nieuw verhaal, mijn kindje. Met liefde voor de stiel en kwaliteitsvol, in een heel ander jasje. Café Guidon is dat café waar een student zijn eerste pint komt drinken met wat sociale controle. Maar het is ook dat café waar de iets oudere man of vrouw dagelijks ‘zenne koffie’ komt drinken. Ze kunnen zien hoe de jeugd zich amuseert en een straf verhaal vertellen. Het is een café waar generaties ongedwongen kunnen samenkomen.

Die straffe verhalen vind ik belangrijk. Aan deze muren zullen niet alleen ‘bierreclamekes’ hangen, maar vooral dingen die hier gebeurd zijn doorheen de geschiedenis op de vest, op’t Schaluin en in Groot-Aarschot. We hopen dat dit een voedingsbodem zal zijn voor nieuwe ontmoetingen, die dan weer straffe verhalen kunnen opleveren. We willen hiermee het café verankeren in de regio.

Guidoquoi?

De naam Guidon bekt lekker, ik zag het meteen in sierlijke letters op mijn vensters staan. Het komt van de naam voor het stuur van ‘ne koersvélo’ in het Frans. Ik heb zelf jarenlang gefietst en ben gepassioneerd door de koers, dat zit in mijn bloed. Dat zal dan ook een centrale rol spelen in het café. Het is een stuk van mezelf en het café is dat ook, dus het is evident dat die twee samenhoren. Als je gewoon iets doet dat vanuit jezelf komt, alleen dan heeft het kans op slagen.


“Die werkmannen werken ook gewoon verder”

De coronapandemie heeft eigenlijk weinig invloed gehad op de planning van de verbouwingen. Die werkmannen werken ook gewoon verder. Corona is niet de reden dat ik nu een café ga openen. Die plannen waren er al veel langer en ik wil graag de vooropgestelde planning aanhouden. De puzzel viel gewoon: de beschikbaarheid van een goed pand in een gezellige stad, een droom die steeds concreter werd en de mogelijkheid om het over te kunnen nemen. Een pandemie hield me dan ook niet tegen om er volledig voor te gaan. In het leven krijg je niets cadeau. En vooral, er is leven na de pandemie.

“De coronabierkaai”

Wat wel moeilijk is, is dat er momenteel geen zekerheden en vooruitzichten zijn naar de afbouw van de coronamaatregelen. Het is deels een gevoel van onmacht, omdat je zelf geen vat hebt op die timing en of maatregelen al dan niet versoepeld worden. Net als iedereen had ik liever geen tweede lockdown gehad, want dat is weer een harde noot voor de horecasector. De nodige tijd om achterstanden bij te werken is er niet voor de horeca.

Ik mis het ook om na een dag verbouwing bij een collega café-uitbater een pint te gaan drinken. De gedrevenheid en het doorzettingsvermogen van andere horecazaken in de stad moedigen me wel aan om door te zetten. Het is prachtig om te zien dat zij overleven. Aarschot mag terecht fier zijn op de diversiteit aan horecazaken. Er is voor ieder is er wat wils. Die diversiteit wil ik met Guidon graag uitbreiden. Ik maak graag deel uit van die straffe Aarschotse cafécultuur. Hoe meer diversiteit en hoe ruimer het aanbod, des te meer mensen in Aarschot zullen blijven rondhangen. Dat komt ons allen ten goede.

Ik geloof niet dat één goed café het hele verhaal kan trekken. Alle cafés zorgen samen voor een mooi aanbod. Samen met de evenementensector zorgen we voor een gezellige biotoop waarin mensen graag vertoeven. Als we willen vechten tegen de ‘coronabierkaai’, dan zullen we dat samen moeten doen. Iedereen kan een graantje kan meepikken van een florerende stad.

Foto: Berten FOTOGRAFIE

Grote fan van Aarschot

Een centraal gelegen stad zoals Aarschot biedt veel voordelen: een breder en groter publiek in vergelijking met een dorp, maar toch ook de gezelligheid van een dorp. Er is hier meer middenstand, een sterk verenigingsleven en veel passage van studenten door het uitgebreide schoolaanbod. Aarschot heeft ook een trouw publiek dat graag op café gaat, graag een pint gaat drinken of geniet van gaan eten. Dat zit snor.

Ik woon hier ook graag. Ik leef hier graag en ik drink hier graag mijn pinten. Daarom ga ik boven het café wonen. Een grote fan van Aarschot dus!

Deftige opening

Voor de opening richt ik me op de lente of de zomer. Ik kijk ernaar uit om die deur te openen en vooral om iedereen te bedanken die geholpen heeft tijdens de verbouwingen. Ik besef dat dit niet opnieuw normaal zal zijn. Bubbels en hygiënemaatregelen zullen nog niet gauw verdwijnen, maar iets is beter dan niets. Op een echt groot openingsfeest zullen we nog even moeten wachten, daar ben ik me van bewust. Maar ik kijk er wel eens zo hard naar uit om die ‘deftige opening’ te doen. Hopelijk kan dat later dit najaar.

Wij hopen mee.

SCHALUINEVEST 17
3200 AARSCHOT
  Facebook


Goesting gekregen om zelf ook een zaak te starten in Aarschot?
Neem een kijkje op de website van stad Aarschot voor beschikbare handelspanden. Contacteer de dienst lokale economie: 016 55 04 10, lokale-economie@aarschot.be.

Tekst: Steve Moens
Gepubliceerd: 20 januari 2021